Поштовани родитељи,

Приближава се зимски распуст и време када сви славимо Нову годину, Божић и многе друге  светковине. За наше најмлађе, ово је посебан период у години, када се и они веселе на свој начин и уживају у зимским радостима. Једна од свакако најзанимљивијих и научесталијих празничних забава у ово доба године су и петарде, које се могу купити скоро на сваком кораку.

Неретко се дешава да и одрасли подједнако купују и користе пиротехничка средства, често водећи са собом и своје млађе чланове породице.

 

Стога вас подсећамо:

 

-         ПЕТАРДА ЈЕ МАЛА БОМБА ( зато што за разлику од других пиротехничких средстава која имају макар фитиљ, петарда се активира директно из руке )

-         ПЕТАРДЕ КОЈЕ КУПУЈЕМО НА УЛИЦИ ( најчешће су сумњивог порекла или им је истекао рок трајања, чиме се повећава могућност њихове преране експлозије)

-         ПОВРЕДЕ КОЈЕ МОГУ НАСТАТИ употребом петарди:

- 70 % су повреде прстију руку а, 30 % су опекотине лица и очију, уста, носа и слуха.

-         ПЕТАРДА СТВАРА ЗВУК ОД 120 ДЕЦИБЕЛА (што је једнако звуку који ствара млазни авион приликом полетања са аеродрома)

-         У ШКОЛИ ЈЕ СТРОГО ЗАБРАЊЕНА УПОТРЕБА ПИРОТЕХНИЧКИХ СРЕДСТАВА  (на основу Закона о основама система образовања и васпитања)

-         БАЦАЊЕ ПЕТАРДИ ЈЕ ПРОТИВ ЗАКОНА ( о јавном реду и миру а казна може бити новчана или затворска)

-         РОДИТЕЉИ СНОСЕ ОДГОВОРНОСТ (по Закону, они одговарају за све поступке малолетне деце, па тиме и за неовлашћену употребу пиротехничких средстава)


Педагошко - психолошка служба