ТРАНЗИЦИЈА ПРЕДШКОЛСКЕ ДЕЦЕ У ОСНОВНУ ШКОЛУ У ШКОЛСКОЈ 2022/23. ГОДИНИ

Желећи да нашим другарима предшколског узраста олакшамо прелазак у основну школу, сваке године организујемо различите активности.У овој школској години можемо се похвалити богатим и нешто другачијим активностима које су реализовали васпитачи ПУ „Радосно детињство“ из вртића „Петар Пан“ са нашим учитељима, наставницима и стручним сарадницимапсихолозима и педагозима у школи.

Деца припремног предшколског програма у оквирусвог пројекта „Моја домовина“, посетили су нашу школу, тачније ученике четвртог разредаи њихову учитељицу Даринку Брчин. Учитељица је 13.12. 2022. године у просторијама наше установе организовала дружење ученика свог одељења и групе припремног предшколског програма из вртића „Петар Пан“. Заједно са ученицима наше школе другари из вртића вредно су радили на пројекту „Моја домовина“ и откривали лепоте и традицију наше земље. Учитељица и ученици обучени у српску народну ношњу симболично су их дочекали са кољивом и колачем.Нису изостале ни песмани игра, све је било организовано у традиционалном духу српског народа, деца су весело играла ужичко коло подучавана од својих старијих другара. Све време током дружења акценат је стављен на међувршњачко учење. Старији ученици опробали су се у улози водитеља и организатора при чему су богатили своје компетенције.Поред тога другари из вртића припремили су сјајна питања о пројекту и о школи. На ова питања добијали су сјајне креативне одговоре својих старијих другара.Дружење је пропраћено игрупним радом у различитим активностима: израда рељефа Србије, прављење ношњи од папира, осликавање заставеСрбије… Као резултат овог дружења настали су вредни радови, а деца су обогатила своја знање и вештине.

Зарад боље информисаностиродитеља,као и ранијих година, организовани су родитељски састанци за родитеље будућих првака из вртића који се налазе у околини наше школе. Ови састанци били су веома посећени. Родитељи су добили одговоре насва питања, разрешене су евентуалне недоумице што представља први корак једне важне сарадње.

Након тога наши стручни сарадници психолози угостили су другаре из предшколске установе и упознали их са простором школе и функцијом различитих просторија.

Сарадња се наставила када су нас ученици припремне предшколске групе из вртића „Петар Пан“ позвали да учествујемо у њиховом пројекту „Људско тело“. Пожелели су да им наши наставници биологије појасне анатомију и функцију људског тела, што смо радо прихватили. Деца су стигла у госте са унапред припремљеним питањима на која је одговарала наставница биологије Александра Поповић. Питања су била веома занимљива те се могло закључити да деца већ на предшколском узрасту имају богата знања о људском телукоја су проширили и обогатили кроз ову сарадњу.Дружење је потрајало један школски час. Мали другари из предшколске установе као евалуацију наученог у посети нашој школи послали су фотографије својих радова.

У оквиру овакве сарадње нашу школу посетили су и другари из ПУ „Чаробњак“. Они су на путу истраживања у оквиру свог пројекта „Планета Земља“ желели да сазнају нешто више о нашој планети. Пажљиво су слушали наставницу Снежану Јанчић на часу географије и добили су одговоре на многа питања. И они су нам послали своје радове које су направили као продукте пројектних активности.